BETTA SPLENDENS

Poznatija kao “Sijamska Riba Borac” jedna je od najljepših riba u slatkovodnoj akvaristici. Ljepota ove ribe ujedno je i njezino prokletstvo jer zbog svoje popularnosti i skromnih zahtjeva za držanje često stradava u akvarijima. Krivo je mišljenje kako se ta riba bez problema može držati u par litara vode, bez grijača i filtera a kada se tome pribroje još i većinom pogrešni savjeti prodavača koji Bette često preporučuju početnicima, sudbina velikog broja ovih prekrasnih ribica u akvarističkoj industriji je strašna. Zbog toga, kao i zbog ljubavi prema ovoj vrsti, složio sam ovaj mali vodič na osnovu vlastitog ali i na osnovu iskustva onih koji znaju više o Betta ribama. Tekst sadrži i popriličan broj linkova (poveznica) koje preporučam da ne zaobilazite. Klikom na njih otvorit će vam se puno web stranica, uključujući i videa na YouTube-u, sa pregršt dodatnih i korisnih informacija o tome kako držati ovu ribu u ispravnim uvjetima. Ova osnovna uputstva služe kako bi ste umjesto letargične ribe koja ćubi negdje u kutu akvarija i čeka trenutak kada će uginuti, imali zdravog ljubimca koji će vam pokazati svu svoju raskoš. Znanstveno je dokazano da se energija zdravog akvarija prenosi na promatrača i čini mu dobro zdravlju, ali nemojte smetnuti s uma da može biti i obratno. Ukoliko ste potpuni početnik, preporučam da prvo pročitate AKVARISTIČKI VODIČ ZA POČETNIKE.


   AKVARIJ
Veličina akvarija za jednog Betta mužjaka ili ženku je najmanje 20 lit. Iako na internetu često možete pronaći kako je apsolutni minimum za Bette 10 lit., nastojte izbjeći tu opciju jer takve male akvarije osim što je teško održavati zdravim, nisu dobri za dugoročno i kvalitetno držanje ove ribe. O kuglama i raznim sličnim posudama ne želim ni pisati. Priče o tome kako Bette žive u malim lokvicama ili još bolje, u otiscima kopita bivola u kojima ostane malo vode, običan je mit koji su poduzetni Azijski uzgajivači Betta riba plasirali nama zapadnjacima kako bi smo se osjećali bolje gledajući te prekrasne ribe u čašama. Zbog praktičnosti i njihove snažno izražene međusobno agresivnosti, ove se ribe do prodaje drže odvojeno u skučenim prostorima. Kako izgleda ona tamnija strana u industriji uzgoja Betta riba u Aziji možete vidjeti ovdje: VIDEO. Naravno, postoje i oni uzgajivači koji se kvalitetno brinu o svom uzgoju, no to su većinom manje, mini-farme i mjesta od kuda u stvari dolaze najkvalitetnije Bette. U svijetu ima veliki broj zaljubljenika u ove prekrasne ribe koji ih uzgajaju u kućnim uvjetima i osobno bih preporučio kupovinu od njih. Za razliku od ZOO trgovina, naročito onih većih, kupnjom kod nekog od privatnih uzgajivača dobit će te zdravu Bettu uzgojenu u daleko boljim i humanijim uvjetima. Više informacija o tome gdje u Hrvatskoj možete kupiti kvalitetnu Bettu potražita na Facebook grupi Betta Svijet. Uski a visoki akvariji također nisu dobri. Akvariji visine do 35 cm najbolji su za Betta ribe. Naravno, što veći akvarij tim lakši za održavanje no nije nužno ukoliko želite držati samo jednu Bettu. Preporučam poklopac na akvariju jer to su nevjerojatni skakači (VIDEO). Iako staro akvarističko pravilo kaže kako je veći akvarij uvijek bolji akvarij, sa čime se u principu slažem, za Betta ribe to baš i ne vrijedi uvijek. U prosjeku, akvariji od 20-40 lit. koji ne prelazi nekih 35 cm visine, za njih su jedna od najboljih opcija, naročito ako ste početnik u akvaristici.

   FILTER
Filter je poželjan; unutarnji, hang-on ili spužvasti. Bez obzira koji odabrali strujanje vode treba biti minimalno. Bette su slabi plivači i ne vole jaku struju, naročito varijacije sa raskošnim perajama. Filter medij ne treba previše peruckati a kada to i radite, onda samo u onoj vodi koju izvučete iz akvarija kako bi ste sačuvali korisne bakterije u filter materijalu.

   GRIJAČ
Grijač je obavezan. Idealna temperatura vode za Bette je 26-27ºC (grijač od 25-50 W je sasvim ok). Na temperaturi nižoj od 24ºC Bette postaju letargične, sklone bolestima, pate i polagano ugibaju.

   PODLOGA
Ukoliko idete sa nezahtjevnim biljem onda najbolje neka inertna podloga, kvarcni šljunak (što obliji tim bolji) granulacije ne veće od cca 1-3 mm. Crni ili smeđi su se pokazali najboljim jer tamnije podloge osim što smanjuju stres kod riba ujedno i pojačavaju njihove boje u akvariju. Debljina po želji. Cca 3-5 cm je sasvim OK u 20 lit. Osim što djeluje dekorativno, podloga u akvariju ima i svoju značajnu biološku funkciju jer pomaže u održavanju vode. U njoj se naseljavaju nitrifikacione bakterije koje uklanjaju amonijak i nitrite iz vode. Iz tog razloga nije je potrebno prati niti pretjerano prčkati po njoj. 

   UKRASI U AKVARIJU
Moja preporuka je izbjegavati plastične ukrase ili plastične biljke u akvariju. Osim što djeluju neprirodno, da ne kažem kičasto, ničemu ne pridonose a često mogu ispuštati otrovne kemikalije u vodu. Za prirodni izgled akvarija osim nekakvog drvca, grančice ili panja kojeg možete nabaviti u bilo kojem dućanu sa akvaristikom, poneki kamenčić ili oblutak takodjer su zgodni kao ukras a sve skupa djeluje prirodnije a i jeftinije nego gomila plastike. Pazite da sve što stavljate u akvarij nema oštrih bridova ili vrhova jer Bette vrlo lako poderu svoje raskošne peraje na takvim dijelovima. Nekoliko ideja kako urediti Betta akvarij možete vidjeti na YouTubeu; VIDEO-1 , VIDEO-2 , VIDEO-3

   BILJKE
Biljke u Betta akvariju od velikog su značaja i treba ih biti što više. Najbolje i najlakše su one manje zahtjevne koje ne trebaju puno svjetla, CO², hranjivu podlogu pa čak niti dodavanje specijalnog tekućeg gnojiva za akvarijsko bilje, iako će uz gnojivo rasti bolje i brže. Anubias, Cryptocoryne, Rogolist, Guppy Gras, Javanska Mahovina, Microsorum odličan su izbor a plutajuće biljke apsolutno preporučam jer Bette ih obožavaju (Pistija, Salvinija), no treba uvijek osigurati nešto slobodnog prostora na površini kako bi riba mogla uzeti zrak. Bette su ribe labirintovke (dvodihalice) i često ćete ih vidjeti kako uzimaju zrak sa površine vode. Površinske biljke rastu brzo i značajno smanjuju mogućnost nastanka algi te se jako dobro brinu o kvaliteti vode. 

   RASVJETA
Bette vole prigušeno svjetlo. Led rasvjeta za akvarije je najbolja, ništa pretjerano za nezahtjevno bilje. Svjetlo drzati cca 8 do 12 sati maximalno, ovisno i tome kakve biljke imate u akvariju. Bette spavaju i treba im osigurati dan-noć kao i nama ljudima. Osim toga, ove zanimljive ribe imaju jednu simpatičnu osobinu. Ovisno o tome koliko je vaša Betta lijena ili opuštena u akvariju, možete ga tijekom dana zateći kako drijema u nevjerojatnim pozama i na čudnim mjestima. To je normalno i prirodno za njih. Ako leži izvaljen na dnu, nekom kamenčiću ili listu nemojte odmah pomisliti da je bolestan ili da je možda uginuo, najvjerojatnije samo drijema. Više o tome uz nekoliko sličica Betta kako dremuckaju u akvarijima pogledajte OVDJE. Akvaristička industrija se i oko toga pobrinula pa na tržištu postoji Betta Hammock i Betta Log, no uz malo mašte to mu možete napraviti i sami. U akvariju sa puno bilja i listova te skrovitih mjesta, vaš ljubimac će brzo pronaći svoj krevetac da povremeno “ubije oko” i bez ovih fancy stvarčica.

   CIKLIRANJE AKVARIJA
Prije dodavanja živih stanovnika akvarij je potrebno ciklirati, tj. ostaviti ga da radi na prazno 3-4 tjedna kako bi se u filteru i podlozi naselile nitrifikacione bakterije koje će pročišćavati vodu. Uz korištenje Tetrinih bakterija “Safe Start” cikliranje možete skratiti na 2 tjedna. Kako je ovo najvažniji proces, neophodan za zdrav akvarij na duže staze, nije naodmet još jednom podsjetiti što je to CIKLIRANJE  i kako ga izvesti.

   IZMJENA VODE U AKVARIJU
Ukoliko imate akvarij sa puno bilja i jednu Bettu, vodu možete mjenjati jednom u dva tjedna, ne više od 20-25%. Ako je u akvariju malo bilja ili više riba, izmjena vode treba biti svakoga tjedna isto tako oko 25%. Veće i češće izmjene vode samo u slučaju nekih većih problema. Vodu uvijek pripremite sa Tetra AquaSafe ili već nekim sličnim preparatom koji uklanja klor, kloramin i ostale štetne elemente u vodovodnoj vodi. Svježa voda koju ulijevate treba biti iste temperature kao i ona u akvariju. Nekakvo drvce, pokoji list CATAPPA drveta ili češer crne johe (ALDER CONE) otpuštat će tanin u vodu (žuto-smećkasta voda) no Bettama je to raj i prirodna obrana protiv gljivica, bakterija i sl. S time ne možete pretjerati ukoliko imate tvrdu vodu jer u protivnom spušta Ph vrijednost.

   PREHRANA
Bette su karnivori i za njih je najbolja hrana sa puno proteina no imajte na umu da sa hranjenjem ne treba pretjerivati. Na tržištu postoji dobar izbor specijalizirane hrana za Bette u peletema, a preporučljivo je počastiti ga povremeno i sa živom hranom (smrznute larve komaraca, artemija, dafnija). Hraniti ga treba jednom do max. dva puta dnevno, oko 6-10 peletica tijekom cjelog dana ili isto toliko smrznutih crvića ili račića, ovisno o kvaliteti hrane, proizvodjacu, veličini peletica te starosti ribe. Uobičajena hrana za ribe nikako nije dobra za Bette kao ni Betta listići! Jednom tjedno poželjno je ostaviti ga da gladuje cijeli dan. To je preventiva protiv napuhnutosti (Bloated Betta) što se događa kod Betta riba zbog pretjeranog hranjenja, naročito ukoliko jede nekvalitetnu ili neadekvatnu hranu u zajedničkom akvariju s ostalim ribama. Betta može preživjeti oko 14 dana bez hrane tako da dan-dva niti ne osjete. Moja preporuka je hraniti ga 80% sa Atison’s Betta PRO hranom u peletama i 20% sa živom, smrznuzom hranom (Artemija, Dafnija, Bloodwormsi)

   DRUGE RIBE U AKVARIJU S BETTOM?
Sve ovisi o litraži no treba imati na umu da su Bette jedne od rijetkih riba koje vole samoću. Osim toga, ne postoje dva ista borca. To su agresivne i teritorijalne ribe tako da nema garancije što će biti sa bilo kojom ribom uz njega ili njemu uz njih (tetre i razbore mu znaju gristi peraje). U 20 lit. akvariju za Bette su najbolji izbor Amano kozice (Amano Shrimp), Neocaridina kozice (Cherry Shrimp) i razne vrste puževa (Puževi) te puno bilja kako bi se Cherry kozice mogle skrivati i razmnožavati. Puževi su u principu najbolji frendovi Bettama iako ima agresivnih boraca koji će i njih uništiti. Stavljati zajedno dva mužjaka ili mužjaku dodati koju ženku ravno je katastrofi u manjim akvarijima a često i u većim. Dva mužjaka će se potući do smrti; VIDEO , a ni sa ženkama međusobno stvari baš ne ispadaju uvijek najbolje (Betta Sorority / The Ugly Truth). Mužjak i ženka spajaju se samo za vrijeme planiranog mrijesta ali to su malo zahtjevniji postupci iskusnih akvarista i uzgajivača; VIDEO. Što se tiče ostalih vrsta riba, sve ispod 40 lit. zna biti problematično ukoliko želite još neku ribu uz Bettu. Za akvarije od nekih 40 lit. pa na više, možete staviti još neku ribicu ukoliko to jako želite. Osobno bih preporučio ribe dna i odlične čistače kao što su Pangio Kuhlii ili jednu od tri vrste malih, patuljastih Corydorasa. To su sve vrste koje najbolje funkcioniraju u grupi i obavezno ih treba biti više, minimalno 5 (Kuliji) i 7 (Corydorasi iste vrste) za 40 lit. akvarij. Sa tetrama i razborama bih bio oprezniji jer osim što neke vrste znaju grickati peraje Bettama, svojim bojama i neprestanim muvanjem po akvariju rade distrakciju i dodatno ih uznemiruju. Iz tog razloga ne stavljam link na bilo koju vrstu, pa čak niti na one koje su 100% sigurne za Bette. Bette su kul ribe koje ne vole preveliki muving po akvariju. Chillanje je njihov stil života.

   BOLESTI BETTA RIBA 
Kao i svako živo biće, tako su i ribe u akvarijima podložne raznim bolestima a što se redovito događa uslijed loših uvjeta u akvariju i njegovog neodržavanja. U zdravom i održavanom akvariju bolest je rijetka pojava. Više o najčešćim bolestima kod Betta riba možete pročitati OVDJEBette su karakterne, zen ribe nevjerojatnih boja i kombinacija istih te s pravom konkuriraju najljepšim morskim ribama. Vrlo su inteligentne i prepoznaju onoga tko ih hrani a mogu se naučiti i nekim jednostavnim trikovima; VIDEO-1 , VIDEO-2 , VIDEO-3.  Traže malo vaše pažnje i poželjno je 1-2 puta dnevno po 5 min. “vježbanja” s ogledalcem (neka se gleda u zrcalu; VIDEO). Njima to dodje kao vježbanje u teretani, čuva ljepotu peraja i drži ih aktivnim te snažnim. Ljubimci su u pravom smislu riječi te je svaka riba uz njih samo višak. Ako baš želite da vam Betti ne bude “dosadno”, osigurajte im puno biljaka, kutaka za skrivanje i istraživanje jer to su vrlo znatiželjne ribe i treba im mentalna stimulacija, plus eventualno poneki egzotični puž ili kozice i Betta ce biti u raju. Osim toga, nemojte zaboraviti da Betta ima vas. Iako ribe ne poznaju osjećaj sreće, izuzevši neke morske sisavce, itekako znaju pokazati svoje zadovoljstvo a što se primjeti u njihovom prirodnom ponašanju, dobrim i zdravim bojama a kod Betta uza sve to i pokojim gnjezdom od balončića, da se ne iznenadite kada ga vidite (Betta Bubble Nest). Iako su puževi i kozice u akvarijima većinom nezanimljivi široj akvarističkoj populaciji a u prirodi ionako služe kao hrana ribama i pticama, to su vrlo interesantna i korisna bića a akvarij će vam uz njih biti čišći i zdraviji. Uz njih će Bettan tu i tamo imati malo razbibrige, katkada i pokoji proteinski obrok ako ga ostavite gladnim ili mu samo proradi lovački, ubilački instinkt. Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao te vam želim zdravog ljubimca koji će na obostrano veselje što duže poživjeti u vašem akvariju. Akvaristika nije neka teška znanost ali ipak zahtjeva malo truda i učenja, stoga ne zaboravite da za sve što se događa u vašem akvariju odgovornost snosite isključivo vi i nitko drugi. Sretno!